Det skal du vide om skilsmisse

Det er ikke nemt at gå igennem en skilsmisse. Det er en svær beslutning at træffe og man ønsker at komme helskindet igennem processen på bedst mulig måde. Der er mange følelser på spil, og der kommer også en række juridiske aspekter, som du skal være forberedt på. Derfor kan du måske godt hurtigt blive overvældet og føle du hverken kan finde hoved eller hale i det hele. Her er, hvad du skal vide om skilsmisse, så du kan være godt klædt på fra start: 

Du skal ansøge om skilsmisse

Du skal først og fremmest søge om skilsmisse. Det gør du gennem Familieretshuset.  Det første, du skal gøre, er at udfylde de relevante papirer og dokumenter for at kunne gennemføre din ansøgning om skilsmisse. Du kan finde de nødvendige dokumenter på Familieretshuset hjemmeside, hvor du ansøger online. Der kan være uoverensstemmelser mellem dig og din partner, hvilket du skal gøre opmærksom på, når du ansøger. Så vil Familieretshuset afgøre på grundlag af din ansøgning, hvor kompleks din skilsmisse er og hvordan det skal håndteres. 

Du skal få styr på bodeling

Hvis I har en fælles bolig, så skal I til at finde ud af, hvordan I skal håndtere dette.  Dette er ofte et af de vanskeligste spørgsmål at løse. Du er nødt til at tænke på, hvad der er bedst for dine børn og dig selv. Ofte kan folk ikke blive enige om, hvem der skal blive i familiens hjem. Den ene person ønsker måske at sælge ejendommen. Alternativt kan den ene person købe den andens andel ud. Skal en blive boende og den opgive det? Her kommer bodeling spørgsmål ind i billedet. Det vil være en god idé at rådføre dig med en advokat i denne situation. Din advokat kan give dig råd om, hvordan du skal forholde dig ift. bodeling af værdier og hjem. Læs mere om skilsmisse bodeling her. 

Du skal have styr på din økonomi

Et andet vanskeligt spørgsmål er opdelingen af jeres økonomi. Dette omfatter bankkonti, realkreditlån, fælles kreditkort og eventuel anden gæld, som I måtte have. I bliver nødt til at finde ud af hvem der skal betale hvilken gæld. Det kan være nødvendigt at lukke fælles konti og åbne nye konti i dit eget navn. Du bliver også nødt til at ændre dit testamente. Dette er et vigtigt skridt, da du vil sikre dig, at dine aktiver fordeles i overensstemmelse med dine ønsker efter skilsmissen. Du kan snakke med din bank, der gerne vil hjælpe dig godt på vej. Skulle der opstå problemer, skal du henvende dig atter til din advokat. 

Du skal træffe foranstaltninger for dine børn

Hvis du har børn, skal du tænke på deres velbefindende og sørge for, at der bliver taget hånd om dem. Det omfatter bl.a. at sørge for deres skolegang, sundhed og følelsesmæssige behov. I skal også tænke over, hvordan I vil dele forældreansvaret. Vil den ene forælder have den primære forældremyndighed, eller vil børnene bo lige meget hos begge forældre? Hvordan vil I træffe beslutninger om børnenes opdragelse? Det er vigtige spørgsmål, der skal overvejes og aftales.